Als manager werk je met teams waarin mensen verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven hebben. Je ziet de kracht van diversiteit, maar ook de uitdagingen. Verschillen in cultuur, gender, leeftijd, neurodiversiteit en professionele achtergronden kunnen leiden tot creatieve oplossingen, maar zonder een veilige werkomgeving kunnen ze ook voor spanningen zorgen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt?
De uitdaging: spanning en aanpassing of groei en innovatie
Diversiteit betekent niet alleen verschillende perspectieven, maar ook verschillen in communicatie, normen en waarden. Dit kan leiden tot misverstanden, onbegrip of zelfs conflicten. Een direct geformuleerde feedback kan door de een als efficiënt en zakelijk worden gezien, terwijl een ander dit als confronterend ervaart. Humor kan in de ene cultuur een ijsbreker zijn en in de andere als ongepast overkomen. Wanneer deze spanningen niet worden erkend en besproken, ontstaat het risico dat medewerkers zich aanpassen om conflicten te vermijden.
Je hebt vast wel eens gemerkt dat sommige teamleden zich terugtrekken in gesprekken. Misschien spreken ze minder goed Nederlands, voelen ze zich minder vertegenwoordigd of hebben ze eerder negatieve ervaringen gehad. Als medewerkers zich niet veilig voelen om zichzelf te zijn en hun ideeën te delen, gaan ze zich aanpassen om geaccepteerd te worden. Dit gaat ten koste van hun unieke inbreng, creativiteit en innovatievermogen. En jij als manager mist hierdoor waardevolle inzichten.
Hoe nodig je iedereen uit tot deelname?
Niet iedereen drukt zich even makkelijk uit, zeker niet in een team waar de meerderheid een andere culturele of professionele achtergrond heeft. Als manager kun je gerichte stappen zetten om ervoor te zorgen dat iedereen een stem krijgt:
- Actief vragen stellen: Wacht niet af, maar betrek teamleden door gerichte vragen aan personen te stellen, vooral aan degenen die minder snel het woord nemen. Gerichte vragen zijn onder meer: Hoe kijk jij hier tegenaan….? Wat is de oplossing die jij in gedachte hebt, …? Spreek gericht aan of als je weet dat iemand dan juist dichtklapt, biedt ruimte voor een reactie achteraf. Vraag aan het eind van een vergadering of gemiste gedachten of ideeën alsnog per mail worden toegezonden.
- Schriftelijke en visuele bijdragen stimuleren: Niet iedereen voelt zich prettig bij spreken in een grote groep. Geef daarom vooraf ruimte voor ideeën via e-mail, een gedeeld document of visuele brainstorms. Zeker als er een snel besluit moet worden genomen is dit een betere optie dan de vorige waar laetr nog input geleverd kan worden.
- Kleine groepjes of duo’s: Sommige mensen voelen zich veiliger in kleinere settings. Plan vooraf korte sessies in waarin teamleden ideeën kunnen bespreken voordat ze in de groep komen. Als positief bij effect voorkom je groupthink. De neiging om mee te praten in de lijn van de eerste of sterkste ideeën die geventileerd worden.
- Reflectie en bevestiging: Vat de bijdragen van teamleden samen en benadruk de waarde van inbreng, nog los van de bruikbaarheid van de input. Dit moedigt herhaling tot verdere deelname aan. Sowieso wordt de kracht van samenvatten onderschat en vaak vergeten. Door in eigen woorden terug te geven wat je hebt gehoord, voelen medewerker zich begrepen. Of kunnen je interpretatie corrigeren als je het niet goed hebt begrepen.
- Rolmodellen en mentorschap: Zorg ervoor dat medewerkers zich herkennen in leidinggevenden of mentoren met diverse achtergronden.
De meerwaarde van diversiteit
Wanneer diversiteit een integraal onderdeel is van je teamcultuur, wordt dit een bron van kracht in plaats van een oorzaak van spanning. Diversiteit leidt tot betere besluitvorming, omdat verschillende perspectieven worden meegenomen. Innovatie krijgt een impuls, omdat unieke ideeën niet verloren gaan in conformisme. Bovendien blijkt uit onderzoek dat inclusieve teams productiever en creatiever zijn.
Door een omgeving te creëren waarin iedereen zich erkend voelt, trek je talenten aan en zorg je voor meer betrokkenheid en tevredenheid binnen je team. Medewerkers blijven langer, voelen zich gewaardeerd en dragen met meer energie bij aan het succes van de organisatie.
De sleutel ligt in jouw leiderschap: hoe zorg jij ervoor dat diversiteit niet alleen aanwezig is, maar ook daadwerkelijk benut wordt?