Blog

Wat je vermijdt, komt als een boomerang terug

boomerang effect

Of het nu een emotie of lastig gedrag in een relatie of team is, wat er niet mag zijn, stuurt de dynamiek tussen mensen. In onze sessies zien we het vaak gebeuren. Als je oplet, ligt het vaak meteen op tafel. Je hoeft het alleen maar te leren zien!

Een voorbeeld om het uit te leggen.

Laatst was ik in een team waar een ontwikkeltraject was ingezet voor het verbeteren van de samenwerking en de communicatie. Het team ging aan de slag met verschillende communicatiestijlen. Iedereen mocht zichzelf indelen qua communicatiestijl, inclusief zijn/haar collega’s. Beschrijven wat ze prettig vinden in de samenwerking en wat lastig.  Vanuit de DISC-stijlen Dominant-Invloedrijk-Sociaal en Consciëntieus, plakten mensen post-its op het kwadrant waar ze zichzelf en de ander in herkenden.

Wat er niet mag zijn, wordt zichtbaar

Het eerste wat opviel was, dat er geen post-its hingen in het vak “Dominant”. Wat wel opviel, was dat er enorm geageerd werd tegen een aantal managers die “dominant, overheersend en hanig” gedrag vertoond hadden. Signaal 1!  Daarna bleek er een zieke collega te zijn. Dit teamlid was na een clash met een collega ziek thuis komen te zitten. En wat bleek, het hele team vond haar zeer dominant.  ‘Zoals we nu bij elkaar zitten, durven we wel eerlijk te zijn, maar met haar erbij voelen we ons onveilig’……Signaal 2!

Er wordt wel eens gezegd:  1 keer iets zien is toeval, 2 keer is verdacht, 3 keer is een patroon.

Lastig gedrag wordt vaak geprojecteerd op 1 persoon

Als het stroef loopt in het contact tussen mensen, zie je vaak dat negatieve eigenschappen worden toegeschreven aan een collega die niet lekker in de groep ligt. Als je hier verder op inzoomt, blijkt dat wij zelf ook delen van deze eigenschap in ons hebben. Vaak zijn dit de schaduwkanten of “draken” die we zelf onder ogen moeten zien. Wat in een persoon zit, zit in de groep. En wat in de groep zit, zit ook in jou.

In dit teamontwikkeltraject bleken de collega’s dominant gedrag van andere collega’s ook lastig te vinden. Op de post-its, hadden ze alleen een ander kleurtje gekregen. Dus het dominante gedrag dat ze lastig vonden, was nog steeds in de groep aanwezig.

Het bespreekbaar maken van wat er niet mag zijn, lost veel problemen op

Bij het bespreken van dit patroon, kwamen mensen tot het inzicht dat dominant gedrag niet erg is. Op sommige momenten zijn dominante kwaliteiten juist nodig! Collega’s met dominante trekken werden weldegelijk geaccepteerd in dit team, omdat ze ook de positieve eigenschappen van deze collega’s zagen. En de persoonlijke eigenschappen die teamleden gebruikten om het verschil in communciatiestijl te overbruggen, bleek de sleutel tot verandering.

Welke thema of gedrag is in jouw team onbespreekbaar?

Let de komende tijd eens op in je eigen team. Over welk gedrag wordt veel geklaagd? Zijn er mensen vertrokken of ziek thuis waarmee iets aan de hand was? En stel jezelf dan eens eerlijk de vraag: wanneer heb ik dit gedrag wel eens laten zien? Of heb ik dit gedrag te leren en zou ik het misschien meer moeten laten zien?  Vermijden mag, maar het komt als een boomerang bij je terug. Je hebt nog wat te leren….